ایرانیان جهان

آخرين مطالب

همه چیز درباره اهمیت انتخابات شهرداری ها در ترکیه ترکیه

همه چیز درباره اهمیت انتخابات شهرداری ها در ترکیه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مهر / متن پیش رو در «مهر» منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
اردوغان درباره نتایج انتخابات نگران است و اگر شهرهای مهمی همچون استانبول و آنکارا، تحت کنترل شهرداران مورد حمایت او نباشند، مسیر پیش رو برای دولت و حزب حاکم دشوار خواهد بود.

مردم ترکیه امروز یکشنبه پای صندوق‌های رای رفته اند. آنان در اردیبهشت ماه سال 1402 برای انتخاب رییس جمهور و نمایندگان پارلمان رای دادند اما حالا قرار است شهردارانی را برگزینند که دوران مسئولیت آنها 5 ساله است و از بسیاری جهات، اهمیت رقابت احزاب برای این مسابقه بزرگ، کمتر از انتخابات پارلمان نیست.
اردوغان در انتخابات سال گذشته، وعده داده بود که هر چه زودتر به بحران اقتصادی خاتمه داده و تورم را پایین می‌آورد. اما از آن زمان تاکنون، شرایط برای مردم ترکیه سخت‌تر شده و دلار ظرف یک سال از 21 لیره به 32 لیره رسیده است. ولی مشخص نیست که این متغیر مهم، تا چه اندازه بر نتایج رقابت احزاب، اثر بگذارد. البته گفته می‌شود که اردوغان درباره نتایج انتخابات نگران است و اگر شهرهای مهمی همچون استانبول و آنکارا، تحت کنترل شهرداران مورد حمایت او نباشند، مسیر پیش رو برای دولت و حزب حاکم دشوار خواهد بود.
62 میلیون شهروند واجد شرایط رای دادن
در حال و هوای ماه مبارک رمضان و در روز تعطیلی یکشنبه، انتظار می‌رود که این بار نیز میزان مشارکت بالایی در انتخابات ترکیه ثبت شود. اما با توجه به شرایط فصلی، اختلاف افق و ساعت غروب آفتاب، زمان رای‌گیری در 32 استان شرقی ترکیه، یک ساعت زودتر از سایر استان‌ها خواهد بود. اما کل زمان رای‌گیری در همه استان‌ها بدون امکان تمدید، 9 ساعت تمام خواهد بود.
بر اساس قوانین ترکیه، «نهاد عالی انتخابات» (YSK) بالاترین دستگاه متولی امور انتخاباتی این کشور است که مستقل از دولت و وزارت کشور است. این نهاد اعلام کرده که 61 میلیون و 441 هزار و 882 نفر از شهروندان ترکیه، واجد شرایط رای دادن هستند. یک میلیون و 32 هزار و 610 نفر از شهروندان بالای 18 سال، برای اولین بار در این انتخابات رای می‌دهند. 34 حزب سیاسی کوچک و بزرگ ترکیه، در 81 استان این کشور، در انتخابات امروز رقابت می‌کنند و تعداد 206 هزار صندوق در سراسر کشور مستقر می‌شود.
از مجموع 81 استان ترکیه، مراکز 30 استان این کشور، به عنوان شهرداری کلانشهر شناخته می‌شوند که با توجه به بودجه و اعتبارات بالا، برای همه احزاب اهمیت بیشتری دارند و احزاب مختلف، تلاش می‌کنند که تعداد بیشتری از کلانشهرها را فتح کنند.
معمولا شمارش آراء در ترکیه با سرعت بالا صورت می‌گیرد اما بعید نیست که این بار هم در برخی حوزه‌های انتخابیه حساس، اختلاف و اشکال پیش آید. در انتخابات سال 2019 میلادی، حزب عدالت و توسعه شاکی شد و اعلام کرد که در شمارش آرای استانبول، تخلف روی داده است. اردوغان که نمی‌توانست قبول کند که رفیق نزدیک او بن علی ییلدرم نخست وزیر اسبق ترکیه از اکرم امام اوغلو شکست خورده، خواهان ابطال نتایج شد. نهاد عالی انتخابات نیز زیر فشار سیاسی حزب حاکم، این درخواست را پذیرفت و رای به تکرار انتخابات داد. اما در انتخابات بعدی، امام اوغلو آرای بیشتری گرفت و شهردار شد. در نتیجه پیش بینی می‌شود که این بار نیز در مورد شمارش آرا در استانبول، آنکارا و حتی در ازمیر، حواشی جدیدی مطرح شود.
چرا شهرداری‌ها برای احزاب ترکیه مهم هستند؟
شهرداران در نظام سیاسی – اجرایی ترکیه، اختیارات قابل توجهی دارند و احزابی که می‌توانند کنترل شهرداری‌ها را در اختیار بگیرند، ابزار و امکانات متعددی برای تقویت پایگاه سیاسی و اجتماعی خود، در اختیار دارند. از این گذشته، رسیدن به پست شهرداری به ویژه در کلانشهرهای ترکیه، تمرین حساس و مهمی برای برجسته شدن نام سیاستمدارانی است که می‌خواهند در آینده، وزیر و رییس جمهور شوند.
خود رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه نیز، روزگاری شهردار استانبول بوده و در همان مدتی که این پست را در اختیار داشت، توانست خود را به مردم ترکیه معرفی کند و بعدها به مقام نخست وزیری و ریاست جمهوری برسد. این قاعده برای مخالفین نیز صدق می‌کند و اردوغان که حالا برای سومین بار متوالی، رییس جمهور ترکیه شده، تمایل ندارد که شهرهای مهم و استراتژیک ترکیه، به دست شهردارانی بیفتد که پیرو رویکرد سیاسی احزاب مخالف او هستند.
زمانی که در سال 2019 میلادی، چندین شهرداری مهم و به ویژه شهرداری‌های آنکارا، استانبول و آدانا به دست مخالفان افتاد، عملا موجی از تضعیف پایه‌های اجتماعی حزب عدالت و توسعه آغاز شد و پس از آن رویداد مهم، مخالفان توانستند مانع از چندین پروژه کلان اردوغان شوند. یکی از این پروژه‌ها، احداث گذرگاه آبی جدید برای عبور کشتی‌ها از دریای سیاه به استانبول، مرمره، اژه و دریای مدیترانه بود که با مخالفت قاطعانه اکرم امام اوغلو، عملا امکان اجرا نیافت و در نتیجه دولت و حزب حاکم از آورده پیش بینی شده چند میلیارد دلاری این پروژه محروم ماندند.
بازی پیچیده در استانبولِ مه آلود
کلانشهر 14 میلیون نفری استانبول، به عنوان قلب گردشگری، تجارت و تحولات فرهنگی و ورزشی ترکیه شناخته می‌شود. اغلب برندها و هلدینگ‌های بزرگ ترکیه در استانبول هستند و اردوغان بارها در سخنرانی‌های خود به این نکته اذعان کرده «هر که استانبول را ببرد، تمام ترکیه را برده و هر که در استانبول شکست بخورد، در سراسر ترکیه شکست خواهد خورد». این سخن او، گویای این واقعیت است که شهردار استانبول، چنان پست و جایگاه مهمی است که حتی وقتی که دولت و پارلمان در اختیار حزب حاکم باشد باز هم بدون استانبول، احساس می‌کند چیزی مهمی را از دست داده و نمی‌تواند به شکل آسوده خاطر، برنامه‌های خود را پیش ببرد.
در 5 سال گذشته، شهرداری استانبول در دست اکرم امام اوغلو بوده و شواهد نشان می‌دهد که او محبوبیت قابل توجهی نزد مردمان این شهر دارد. او به عنوان نامزد مورد حمایت حزب جمهوری خلق به میدان آمده که قدیمی‌ترین حزب ترکیه است. حزبی با 101 سال سابقه و رویکرد سیاسی و فکری لاییک و کمالیستی، تمام توان خود را برای حمایت از امام اوغلو به کار گرفته و در طرف مقابل، حزب عدالت و توسعه نیز مراد کوروم را نامزد کرده که قبلا در کابینه اردوغان وزیر مسکن، شهرسازی و محیط زیست بوده و در دوران زلزله، کارنامه قبال قبولی داشته است.
حالا اغلب نظرسنجی‌های میدانی، حاکی از احتمال پیروزی امام اوغلو است. اما اغلب آگاهان سیاسی می‌گویند، رقابت در این شهر، درست مانند حال و هوای مه آلود صبحگاهی که پل عظیم استانبول را در بر می‌گیرد؛ مبهم و نامعلوم است. چرا که امام اوغلو، این بار برخلاف رقابت سیال 2019 میلادی، از حمایت میلیونی کردهای مقیم استانبول برخوردار نیست و برخی دیگر از احزاب مخالف نیز، نامزدهایی به میدان فرستاده‌اند که باعث سرشکن شدن آرا خواهند شد.
پیش بینی می‌شود در صورت پیروزی مراد کوروم در استانبول، اردوغان و حزب عدالت و توسعه، امکان و مجال بیشتری داشته باشند تا برنامه‌های سیاسی و اقتصادی خود را به شکل تمامیت خواهانه پیش ببرند و حتی از بابت نتایج انتخابات سال 2028 میلادی نیز تا حد زیادی آسوده خاطر شوند. اما در آنکارا، شرایط به نفع منصور یواش نامزد مورد حمایت حزب جمهوری خلق است. حال باید دید نتایج رقابت امروز به کجا خواهد کشید و تا چه اندازه بر تحولات آتی ترکیه اثر می‌گذارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1122568/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/ نقش اپلیکیشن‌ها در جنگ غزه

سرمقاله وطن امروز/ نقش جنگ غزه در بیداری نسل جدید اروپا

سرمقاله فرهیختگان/ سرمایه‌داری ایرانی و فساد

سرمقاله شرق/ دلایلی که دلیل نیستند

سرمقاله اعتماد/ دریاچه ارومیه نجات یافت؟

سرمقاله ایران/ تداوم توسعه زیرساخت‌های ارتباطی کشور در دولت سیزدهم

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هوش مصنوعی؛ بهره‌وری و نابرابری

سرمقاله همشهری/ درود بر همه نگاهبانان بوستان نیکوی زبان و ادب فارسی

سرمقاله مردم سالاری/ خطر شکاف‌های اجتماعی

سرمقاله آرمان ملّی/ ورود به سیاست از خوشنامی تا خوش عاقبتی

نظر پوتین در خصوص روابط با چین

لیبرمن: حماس و السنوار بهتر از نتانیاهو جنگ را مدیریت می‌کنند

حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به ایلات

صحنه‌هایی عجیب از نبرد تن‌ به‌ تانک در غزه

حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به بندر ایلات

مرکز تفلیس در اختیار معترضان

موضوعی که اردوغان را ترساند

توافق طلافروشان با ستاد مبارزه با قاچاق کالا درباره ثبت معامله در سامانه تجارت

مشکلات نهضت ملی مسکن از زبان مردم

جذب 400 هزار کارجو به بازار کار در سال 1403

تندیس کوچکترین شهید البرزی زینت بخش محله مصباح کرج

مومنی: روابطی که در خودروسازی با چین تعریف کردید، نسبتی با یک حکومت مستقل ندارد! بهبود اقتصادی بدون مشارکت مردم ممکن نیست/ شاه تا جایی که فکر می کرد خشونت اثر دارد، سرکوب می کرد

تقویت پیوندهای اقتصادی سازمان همیاری شهرداری‌های خراسان جنوبی و خراسان رضوی

گزارش رویترز و هم‌میهن از پشیمانی مهاجران به کانادا

نگاهی به قیمت دلار که با مداخله بانک مرکزی به ثبات نسبی رسیده است / تدابیری آرام‌بخش اما ناکافی برای تثبیت نرخ ارز

چرا درگیر نابرابری اقتصادی و نابرابری منطقه‌ای شده‌ایم؟

روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 26 اردیبهشت

بخشنامه‌های خلق الساعه و متناقض دامن‌گیر اقتصاد/ عدم توجه دستگاه‌ها به ماده 30 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار + فیلم

ریل‌گذاری تجاری تهران - ریاض

نباید شاهد بازگشت اعتبارات از خراسان شمالی باشیم

اشتغالزایی صنایع دفاع در دورود

جلسه علنی امروز مجلس آغاز شد/ بررسی لایحه افزایش تعطیلات

«آندری بلوسوف» رسما وزیر دفاع روسیه شد

بررسی مشکلات و موانع تجاری فعالان اقتصادی در بندر چابهار

سرمقاله خراسان/ آن سوی یک تغییر ناگهانی

هدیه یک میلیارد دلاری بایدن برای نتانیاهو

شاهکار جدید قسام با کنترل پهپاد اسرائیلی

پیش‌بینی جدید صرافان از قیمت ارز در بازار

اتصال بیش از 96 درصد روستاها به اینترنت

تدابیری آرام‌بخش اما ناکافی برای تثبیت نرخ ارز

همه آنچه باید درباره غزه بدانیم

سیاست‌های مقابله با انتظارات تورمی جواب داد+ فیلم

استان کرمان ظرفیت های اقتصادی قابل توجهی دارد

برکناری مارشال

رخدادی بی‌نظیر

ایران ناگزیر به تغییر دکترین هسته‌ای خود می‌شود؟

«عصبانی نیستم»؛ واکنش روزنامه دولت به نامه روحانی

وزیر سابق دولت رییسی؛ محکومیت قضایی برای مدعی اقتدار غذایی!

اکونومیست: با برکناری وزیر دفاع، استراتژی جنگی مسکو تغییر می‌کند؟

فروشندگان طلا تا شش ماه از ثبت موجودی در سامانه جامع تجارت معاف شدند